Přeskočit na obsah
Domů » Srovnávací test televizních antén DVB-T2

Srovnávací test televizních antén DVB-T2

  • od

Nejlepší anténa pro DVB-T2?

Často jsem dotazován, jaká je nejlepší anténa pro příjem televizního vysílání DVB-T2. Jelikož neexistuje dokonalá anténa, ale její optimální výběr vždy určujeme na základě místních příjmových podmínek a naměřených hodnot signálu, nelze na tuto otázku přinést vždy konkrétní odpověď.

Kromě klasických venkovních antén existují však na trhu také různé vnitřní i venkovní modely ve formě plastových tubusů a disků, opatřených často výkonným zesilovačem. Nákup takových antén určitě v každém případě nedoporučuji, příjem je v takových situacích obvykle mnohem horší než s kvalitní směrovou anténou.

Kde a jak jsme testovali?

Pro měření antén jsem zvolil vyvýšenou lokalitu poblíž Českého Těšína, kde je k dispozici přímá viditelnost na všechny testované vysílače. Tímto tak alespoň částečně eliminujeme vliv okolního prostředí na šíření signálu.

K testování jsem vybral několik typu antén známých dodavatelů, včetně špičkových modelů tuzemského výrobce XmuX.

Měření signálu probíhalo ve dvou dnech, abych zkreslení výpočtu také co nejméně ovlivnil denní dobou a počasím. Jedná se tak o průměrné hodnoty zisku antén, naměřených ve dvou testovacích dnech. Antény byly umístěny vždy ve stejném místě na kovovém stožáru ve výšce tří metrů nad zemí. Samotné měření a odečet hodnot pak probíhalo na kvalitním přístroji Planar IT-15T2

Výsledky měření

Velmi dobrých výsledků dle očekávání přinesly antény XmuX. Ty se vyznačují špičkovým zpracováním i elektrickými parametry. Z testů je také patrné, že poměrně dobře si vedou logaritmické antény, zejména pak Fracarro LP45, které má velmi hezky vyrovnaný zisk v celém spektru UHF pásma. Opravdovou specialitou v testu pak byla kanálová anténa XMUX 23Y, která poskytuje výbornou směrovost a zisk ve skupině kanálů, pro které je laděná. Tyto antény používáme nejčastěji v oblastech s velmi slabým signálem, nebo v místech s odrazy a echem způsobeným jednofrekvenční sítí SFN.

× Kontaktujte nás přes WhatsApp